Dramatisk seger för Kristian i East Sweden Rally

Efter en mycket dramatisk avslutning på East Sweden Rally i Linköping slutar det med seger för Kristian Johansson och Fredrik Livh i årets näst sista deltävling i Rally-SM. Och nu är guldmedaljen inom räckhåll.

Men Kristian inledde tävlingen trevande och låg efter fredagens tre sträckor på en fjärdeplats, över en halvminut från pallen. Och på fredagkvällens andra sträcka gjorde Kristian ett sällsynt misstag för hans del:

  • Jag missuppfattade en not och snurrade på vägen, vi fick backa och trixa lite innan kom iväg igen! Säger Kristian efter fredagen.

Lördagsetappen skulle komma att bli en av de mest dramatiska och utslagsgivande dagarna i Rally-SMs historia. Och vid lunchuppehållet mitt på lördagen hade halva startfältet brutit på grund av de krävande Östgötavägarna som skördade många offer, även flera av Kristians värsta konkurrenter. Detta ihop med att Kristian ökade tempot gjorde att man inför de avslutande två sträckorna låg på en andraplats i klassen, en minut efter regerande Svenska mästaren Tobias Söderqvist.

Men på den näst sista sträckan drabbas Tobias av problem och blir stående i skogen; Detta innebär att Kristian övertar ledningen med en sträcka kvar att köra med över en minuts marginal ner till nya tvåan Johan Green från Hässleholm.

  • Dramatik!!! Jag körde rakt fram i ett vägbyte här inne, men Söderqvist står kvar inne på sträckan! Säger en förvånad Kristian efter sträckan.

Men det skulle inte bara vara för Kristian att enkelt köra hem segern i detta händelserika rally, för i början på den sista sträckan kör Kristian av vägen och kröker bakaxeln på sin VW Golf. Han lyckas ändå ta sig i mål och tar hem karriärens andra SM-seger, fyra år efter den första i exakt samma tävling. Och Kristians dröm om ett SM-guld får i och med segern en ny tändning då han fortfarande kan ta hem guldet i den sista tävlingen förutsatt att han vinner och Tobias inte tar mer än 6 poäng.

Den sista deltävlingen i Rally-SM avgörs den 30/9-1/10 i Uppsala. Foto: Per Johansson/Rally Live